Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2012 19:11 - Шкембе-чорба
Автор: aida22n Категория: Рецепти   
Прочетен: 2680 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 16.08.2012 19:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Тази чорба е запазена марка на моето семейство, правим я вече 15-тина години аз или мъжът ми. Не обичам да си споделям много-много рецептата, но сега ще я издам...

image

Предварително изчиствам и сварявам шкембето - телешко или свинско, кой каквото обича, след това го нарязвам на парченца, по- на дребничко и си слагам в торбички и във фризера. Около 1 шепа е дозата за една тенджерка, това е една торбичка и когато ми се дояде, си вадя една торбичка от фризера и си готвя. Бульонът от шкембето го изхвърлям. 
Нарязаното шкембе се слага в тенджера с вода и се оставя да поври около 10 минути, водата е около 2 - 2.5 литра. По принцип готвя на око, но горе-долу толкова е водата. Посолявам. Правя следната застройка - 1-2 жълтъка разбивам с 4-5 с.л. кисело мляко и 2-3 с.л. брашно. Хубаво се разбива, да няма бучки. Количеството на застройката все пак зависи от количеството на водата, може и по-малко да е брашното, може повече, зависи. Постепенно прибавям застройката, като първо от врящия бульон наливам с черпака към застройката, разбърквам, още няколко черпака и тогава всичко това го наливам в тенджерата. Непрекъснато трябва да се бърка, за да не станат бучици. Бульонът трябва да е гладък. Оставям още малко да поври като бъркам, ако трябва се прибавя още сол. Дърпам тенджерата от котлона и в малък съд запържвам олио с червен пипер. Изсипвам запръжката върху бульона и тук е най-важното - да НЕ се разбърква повече, трябва запръжката да си остане да плува отгоре, а не да се смесва с бульона. Повече не се връща на котлона, не й трябва повече да ври. И когато се сипва при сервиране, пак внимателно с черпака, без много-много да се бърка. 

image

При хапване си слагате счукан чесън с оцет, както си му е редът... Аз лично не слагам, а още в началото на варенето си слагам в бульона 1 скилидка чесън или малко чесън на гранули, само за лек аромат.
Да ви е сладко!



Гласувай:
5



Предишен постинг

1. itcook - Всеки си има рецепта
19.08.2012 14:37
Разбирам, че това е ваша семейна рецепта, но ако искаш послушай ме за 3 неща ;-)
1/ Не изхвърляй бульона.
Вкуса на добрата шкембе чорба идва от него. Иначе става омита. Това е и разликата дали ще ядеш чорбата в заведение, където това не е основното ядене (чорбата не струва) и заведение тип "Шкембеджийница" (класика в жанра). В първия случай приготвят чорбата по гореописаният начин. Във втория- чорбата се прави с бульона от варенето.
2/ Запържи само брашното, все едно че правиш сос. Налей студена вода от чешмата за да не стане на топчета. Разбъркай и ... в чорбата. Нека да поври малко. Изчезва в характерния "брашнян" вкус характерен, ако брашното не е запечено или запържено.
3/ Вместо кисело мляко, сложи прясно мляко. Не по-малко от 1 ч.ч.. Може и повече. Чорбата става мека и нежна.
Естествено, трябва да се остави предварително водата да поизври малко от чорбата, за да не се разводни, след като се добави водата с брашното и прясното мляко.
И една малка хитрост. Не е задължително, но става по- вкусно. Вместо половината от необходимото количество сол, накрая сложете малко пикантина (натриев глутамат).
Това е ;-)

P.S. В крайна сметка всеки си прави чорбата както му харесва ;-)
цитирай
2. aida22n - Благодаря, но...
19.08.2012 20:12
Благодаря, но това е чорба с кисело мляко, има си рецепти за чорби с прясно мляко, тази е с кисело..... Ако я приготвях и я ядяхме с прясно мляко, щях да публикувам и такава рецепта, но ние си я ядем по този начин и това е моята рецепта. След 15 години работа в "шкембеджийница", мисля, че съм се научила да правя добра шкембе-чорба... Оплаквания не съм чула от нито 1 клиент, нито, че не е с прясно мляко, нито, че не е с препечено брашно. Разликата е само, че я правех с бульона от варенето. Разбира се който иска, може да си го използва, аз вкъщи го изхвърлям, за моя вкус е прекалено мазен.
цитирай
3. apostapostoloff - И най- важното:
20.08.2012 20:16
нагъваш, та чак ушите ти да плющят!
цитирай
4. vaskab - Семейните тайни!
05.10.2012 11:47
По-добре да беше запазила тайната!
цитирай
5. aida22n - По-добре да беше запазила тайна...
05.10.2012 15:14
vaskab написа:
По-добре да беше запазила тайната!


Да бях я запазила? Защо?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aida22n
Категория: Рецепти
Прочетен: 27232
Постинги: 13
Коментари: 19
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930